Emmen, Muziekschool

1984: Nieuw orgel door Verschueren uit Heythuysen. Het orgel in Emmen is gebouwd op basis van een voor Gereformeerde Rehobothkerk te Barendrecht gemaakt orgel. Adviseur bij het orgel te Barendrecht was van Jacques van Oortmerssen. Het orgel is gemaakt in een klassiek geproportioneerde, maar sober uitgevoerde kas. Het geheel maakt echter een overtuigende indruk. Alleen de wijze waarop het tympanon (met name de afsluitende bovenlijst hiervan) op de rechte, afsluitende lijst is geplaatst, stoort door het afwijken van de klassieke gebruiken op dit gebied. De orgelkas is gemaakt van eikenhout. De windladen zijn op één niveau samengebouwd. De cancelverdeling is vrijwel chromatisch. De windvoorziening is klassiek van aanleg, met een kanaal tussen balg en ventielkast. De grootte van de kas maakte het mogelijk, de pedaalladen met subbas-pijpen in de kas op te nemen. Alle metalen pijpen zijn gemaakt van 10% tin en 90% lood. De houten pijpen zijn van mahonie, met voeten, voorslagen, kernen, stoppen en grepen van eiken.

emmen01a.jpg (18465 bytes)

Dispositie:
Hoofdwerk   Nevenwerk   Pedaal  
Bourdon 8' Bourdon 8' Subbas 16' 
Prestant 4' Roerfluit 4'    
Nasard 2 2/3' Octaaf 2'    
Mixtuur II        


Documentatie door Jan Vissering (1933-2017) (05)


2014: De muziekschool van Emmen is na een failissement opgeheven. Het orgel is via orgelmakerij Steendam verkocht naar de Protestantse Gemeente van Nuenen. Overplaatsing van het orgel werd uitgevoerd door Steendam.
De Octaaf 2'van manuaal II en de Nasard 2 2/3 van Manuaal I wisselden van plaats. De discant van de Nasard werd vervangen door nieuw, open pijpwerk in een minder wijde mensuur.
Op Manuaal II werd een Terts 1 3/5 vanaf klein a toegevoegd op een kantsleep. De gecombineerde Bourdon 8 werd op manuaal II in de discant zelfstandig gemaakt door toevoegen van een Roerfluit 8 uit de voorraad van de orgelmaker.
De winddruk werd verhoogd tot circa 78 mm wk en de intonatie geheel herzien. Toegevoegd werd een pneumatische tremulant voor het hele werk. Verdere werkzaamheden: vervangen alle pulpeten, balg opnieuw beleerd, mechaniek gereviseerd en orgelkas behandelen met lijnolie.
De werkzaamheden werden eind september 2014 afgerond. Ir. Henk Kooiker trad op als adviseur. Het orgel werd op zondag 9 november officieel in gebruik genomen. (02), (03)

Dispositie na de werkzaamheden door Sicco Steendam
Manuaal I C-g3: Bourdon 8, Prestant 4, Octaaf 2, Mixtuur II
Manuaal II C-g3: Roerfluit 8 – C-h transmissie Bourdon 8 Manuaal I; c1-g3 2014, gebruikt pijpwerk, Roerfluit 4, Nasard 2 2/3 - C-h gedekt; vanaf c12014, open, Terts 1 3/5 - vanaf a, 2014, op kantsleep
Pedaal C-f1: Subbas 16

Koppel Manuaal I – Manuaal II
Koppel Pedaal – Manuaal I
Koppel Pedaal – Manuaal II
Tremulant – 2014
Calcant
Temperatuur: gelijkzwevend
Toonhoogte: a1 = 440 Hz


Foto (04)

Zie ook: http://www.brabantorgel.nl/Nuenen-Regenboogkerk


Bericht uit de Brabantse Orgelkrant 2015

Bronvermelding:

  1. Tijdschrift: Het orgel 1984/03 2 nieuwe orgels voor het muziekonderwijs door Jan Jongepier
  2. E-Mail d.d. 1-10-2014 van Frits Kaan
  3. www: http://www.orgelnieuws.nl/verschueren-orgel-voor-protestantse-gemeente-nuenen/
  4. E-Mail d.d. 3 november 2014 van orgelmakerij Steendam
  5. Archief Jaap Brouwer