Drentse concert-agenda 2020


Anloo Hervormde Kerk

Inlichtingen: zie http://www.magnuskerk.nl


Orgelkring Assen www.orgelkringassen.nl


Assen Jozefkerk  http://www.sca-assen.nl


Assen Adventskerk http://www.vredenoord-assen.nl/ 

Musica pro Deo in de Adventskerk 2019

De Adventskerk leent zich bij uitstek voor goedverzorgde vieringen met prachtig uitgevoerde kerkmuziek. Eén keer in de maand op zondagmiddag 16:00 uur valt alle accent op Musica pro Deo: bekende ensembles uit Assen en omgeving brengen dan werken uit de lange en rijke traditie van de kerkmuziek ten gehore. Steeds in wisselend liturgisch kader: een Cantatedienst, een vesper of een (choral) evensong, met daarin ook steeds ruimte voor gemeentezang. Eén keer per jaar wordt een orgelconcert gegeven door de vaste organist van de Adventskerk, Wietse Meinardi.
Traditiegetro
Alle vieringen en ook het concert zijn gratis toegankelijk. Er wordt wel een ruimhartige bijdrage bij de uitgang gevraagd om goede kerkmuziek blijvend mogelijk te maken.

Orgelconcert Adventskerk met Asser orgelwerken.

Op 23 augustus geeft Wietse Meinardi om 16.00 uur het jaarlijkse orgelconcert in de serie Musica Pro Deo in de Adventskerk in Assen. We zijn blij dat we weer een live-concert kunnen organiseren met publiek.
Het orgel is dit jaar ook nog eens 50 jaar oud!
Wietse zal zoals aangekondigd monumentale werken spelen van twee van de belangrijkste orgelcomponisten uit de geschiedenis: Johann Sebastian Bach en César Franck. Het concert krijgt daarnaast een sterk Assens accent: er worden zelden gespeelde composities van 3 Asser organisten gespeeld: Jo Houwman, Jeljer Vlieg en Wietse Meinardi.
Jo Houwman was jarenlang organist van de Marturiakerk in Assen en had naast zijn baan als leraar Nederlands orgel gestudeerd aan het conservatorium. Zijn vrouw, Minke Houwman, kwam onlangs met het verzoek aan Wietse Meinardi of hij een variatiereeks van haar man over een bekend lied wilde instuderen en uitvoeren. Dit was de aanleiding tot het thema van programma.
Jeljer Vlieg was jarenlang organist van De Kandelaar in Assen en tot 1991 en daar collega van Wietse Meinardi. Hij is componist van vele werken in verschillende stijlen. Hij schreef voor koor, orgel, orkest en veel andere bezettingen. Hij schreef in 1991 een uitgebreid stuk: Choral (over de melodie van Psalm 110), en droeg dat werk aan Wietse op. Het is in 1991 slechts 2 keer door Wietse uitgevoerd en het is de hoogste tijd voor een nieuwe uitvoering van dit interessante en eigentijdse werk.
Dit was voor Wietse aanleiding ook eens in zijn eigen archief te kijken. Tot zijn eigen verrassing kwam hij een aantal boeiende werken tegen die hij rond 1990 geschreven had en die deels nog nooit uitgevoerd zijn. Ze staan geschreven in diverse stijlen: van Bach-imitaties tot modernere, maar goed in het gehoor liggende stijlen. Een selectie daarvan zal klinken.
Al met al een boeiend en zeer afwisselend programma waar alle facetten van het mooie orgel aan bod komen. De prachtige akoestiek zal haar steentje bijdragen.

Het orgelconcert is door maximaal 85 mensen te bezoeken die op 1,5 meter afstand van elkaar zitten. Je moet je vooraf aanmelden via het mailadres: musicaprodeo@vredenoord-assen.nl
Meld je tijdig aan, want vol is vol!

Dit orgelconcert is de eerste activiteit in de serie Musica Pro Deo sinds februari. Door het corona-virus moesten alle diensten geannuleerd worden. In het najaar zal de serie in afgeslankte vorm op de oorspronkelijke data plaats vinden. Op 27 september is er een vesper met werken van Johann Sebastian Bach.
Om dit alles mogelijk te maken met minder bezoekers dan normaal hebben wij extra giften nodig. Wij stellen een ruime gift in de uitgangscollecte daarom erg op prijs.

De Werkgroep Musica Pro Deo, Vredenoord Assen


Assen Kandelaarkerk

 


Beilen Hervormde kerk

Info: SCK Beilen Stefanuskerk Cultureel Kunstzinnig www.sckbeilen.nl
Berghuizen Gereformeerde kerk

Orgelconcert t.g.v. 275 jaar Amoor orgel te Berghuizen.
De Gereformeerde kerk van Berghuizen is in het bezit van een monumentaal, in 1743 gebouwd orgel, een van de weinige Gereformeerde kerken met een historisch orgel. Dit orgel is een van de oudste kerkorgels in Drenthe.
Het orgel is in 1743 gebouwd voor de Gereformeerde kerk te Raamsdonk door Matthias Amoor, een leerling van de beroemde orgelbouwer Arp Schnitger.
In 1850 is het orgel verkocht aan de Nederlandse Hervormde kerk te Aartswoud. Toen er in 1883 te Aartswoud een nieuwe kerk werd gebouwd werd er ook een nieuw orgel geplaats. Het oude orgel kwam te koop.
De in 1875 gebouwde kerk te Berghuizen had geen orgel, de middelen hiervoor ontbraken.
In 1883 schonk de familie Geerts fl. 1000,- gulden aan de kerk met de voorwaarde dat voor dit bedrag een orgel moest worden gekocht. Het orgel uit Aartswoud werd voor fl. 500,- gulden aangekocht.
Schipper L. de Haan uit Medemblik heeft het orgel voor fl. 45 ,- overgevaren over de Zuiderzee via Meppel naar Berghuizen. Op 8 juni 1884 werd het in gebruik genomen.


Bovensmilde Waterstaatskerk

Zie voor het programma: http://cultuurpodiumbovensmilde.nl


Coevorden Hervormde kerk

Sinds 1975 organiseert de "Stichting Orgelconcerten Coevorden" jaarlijks een aantal concerten in de Hervormde Kerk te Coevorden. Zowel uit het binnen- als buitenland worden organisten gecontracteerd.
Men kan donateur worden voor € 22,50. Men heeft daardoor vrije toegang tot de concerten
Aanvang 20:00 uur
De entree is: €. 9,- Inlichtingen: tel: 0528-352207
Zie ook: http://orgelconcertencoevorden.nl/
Diever Pankratiuskerk


Dwingeloo, Nicolaaskerk


Eelde Dorpskerk


Emmen Grote kerk

Zie ook de website van deze concertserie: http://www.grotekerkcultureel.nl 

Orgelconcerten
Zomer-orgelserie 2019 - De inloopconcerten zijn op zaterdagmiddag van 15.00 uur tot ca. 15.45 uur. Entrée: vrije gift.

Emmen Goede Herder Kerk


Gasselte Hervormde kerk

Inlichtingen: Stichting Vrienden van het Witte Kerkje. Informatie 06-54721198
Entree: 7.00 euro Kinderen t/m 15 jaar gratis


Havelte Hervormde kerk Chamadron in de kerktoren

Zie ook: http://www.chamadron.nl

Aanvang concerten 16.00 uur uur Na het concert om ca. 16:30 kan de toren worden beklommen en het orgel bezichtigt worden


Hoogeveen Gereformeerd Vrijgemaakte kerk de Opgang


Hoogeveen Grote kerk


Meppel, Hervormde kerk Zie http://www.stichtingorgelconcertenmeppel.nl/ & http://www.grotekerkmeppel.nlNorg, Margarethakerk
Zie ook https://www.cultureleraadnorg.nl

 


Odoorn Hervormde kerkOosterhesselen Hervormde kerk

Alle concerten beginnen om 14.30 uur, de entree bedraagt € 10,- inclusief koffie of thee. Donateurs betalen € 8,-.
De tentoonstelling is vrij toegankelijk.
Zie ook http://hesselencultureel.nl

 


Peize  Dorpskerk


Roden RK Triniteitskerk


Roden Catharinakerk

Zie ook: http://www.hinszorgel.nlRolde Jacobuskerk

Website: http://www.rolderconcerten.nlRuinen, Mariakerk
Website: http://www.muziekindemariakerk.nl/

Sleen, Hervormde kerk


Smilde, Hervormde Koepelkerk

Entree: EUR 6,- Aanvang 20.00 uur.
Zie ook de website van de organisatie.


Veenhuizen, Hervormde kerk (Koepelkerk)


Veenhuizen, Rooms-katholieke kerk Vledder, Hervormde kerk


Westerbork, Hervormde kerk


Vries, Dorpskerk

Stichting kerkconcerten Vries http://www.kerkconcertenvries.nl


Zuidlaren, Ontmoetingskerk

Info zie: www.dennenoordorgel.nl

Stichting Orgel Ontmoetingskerk Zuidlaren

De sfeervolle Ontmoetingskerk met zijn romantisch orgel (2 klavieren, vrij pedaal, 39 stemmen) vindt u gemakkelijk: op de Stationsweg in Zuidlaren bij "Lentis" (tegenover het vroegere Sanatorium met vijver aan de overkant) slaat u af naar de Hoofdlaan van het voormalige Dennenoord/GGZ-terrein en volgt deze gewoon.
Volop gratis parkeergelegenheid rondom de Ontmoetingskerk.
Informeel nagesprek met koffie (aangeboden).
De concerten worden gefinancierd door een uitgangscollecte. Uw gift is belangrijk voor de voortzetting van de orgelconcerten.

za. 6 juni   Gert van Hoef
za. 22 augustus   Jochum Schuurman.
za. 26 september   Wim Opgelder (mmv?)


Zuidwolde Hervormde kerk

Info: http://www.hervormdzuidwolde.nl


Concertagenda 2019