Assen, Gereformeerd Vrijgemaakte kerk De Voorhof in de wijk Marsdijk

Geluidsopnamen Arian van der Mark d.d. 5 juli 2018
 - Johann Nikolaus Hanff (16631711) Ach Gott vom Himmel sieh darein

 - Tielman Susato (1510-1570) Saltarelle uit Danserye, het 3e musyckboexken uit 1551

Geluidsopname van Wietse Meinardi uit 2002
 -  Johann Christoph Friedrich Bach (1732-1795) Ah, vous dirai-je, maman (Altijd is Kortjake ziek)


Reliwiki - Henk Brussee (2013) Klik op de foto voor een vergroting

Geschiedenis te Groningen

1964: Het orgel werd gebouwd door Mense Ruiter voor de Mirtekerk te Groningen. Bij de bouw van de kerk was rekening gehouden met de plaatsing van een elektronium of een klein pliporgel. Dankzij een schenking kon een veel groter instrument worden gebouwd, op voorwaarde dat de opdracht zou worden verleend aan Mense Ruiter (die hier toen geregeld ter kerke ging); aldus geschiedde. Aangezien de oorspronkelijk, voor een orgel gereserveerde plaats, ontoereikend bleek voor een instrument van deze omvang, werd het door Ruiter rechts naast de kansel opgesteld. De ingebruikname vond plaats op 19 september 1964. In 1994 verving de Fa. Mense Ruiter de verende sleepconstructies door een afdichting met geweven viltringen. Het instrument heeft een gelakte blank-eiken kas. (01)

Beschrijving situatie te Groningen: (01)
Nevenregisters: Tremulant (Bovenwerk) Machine (windmotor) Lampen (verlichting klaviatuur)
Koppels: BW - RW Ped - BW Ped - RW
Windvoorziening: regulateurbalg, alsmede schokbalgjes (twee aan de onderkant van de Hoofdwerklade, een aan de onderkant van de Bovenwerklade).
Bijzonderheden: van de Prestant 8 vt staat C - a in het front. C - B van de Roerfluit 8 vt is 'gewoon' gedekt. De Speelfluit is open, conisch. De Sesquialter begint op ais. Het Pedaal heeft elektrische tractuur. De Bourdon 8 vt is deels een transmissie van de Bourdon 16 vt. De Pedaalcornet is in zijn geheel horizontaal geplaatst in het front en heeft roodkoperen bekers. Ook de Kromhoom van het Bovenwerk heeft roodkoperen bekers (en dito stevels). Van dit register hebben de pijpen C - c cilindrische bekers (met deksels) en zijn die van de overige pijpen tuitvormig (eveneens met deksels). De registerknoppen ziin staafvormig. waarbij de naamplaatjes zijn ingelegd in de zijkant van de trekkers. Er zijn loze knoppen met de volgende naamplaatjes: Prestant 8 vt, Octaaf 4 voet, Octaaf 2 voet en Bazuin 16 voet. Deze waren bestemd voor een achter het orgel te plaatsen uitgebreider (elektrisch) Pedaal dan hetgeen momenteel aanwezig is. Tot realisering van dit voornemen is het echter nooit gekomen.

Links Gereformeerd gezinsblad 10-09-1964 en rechts Nieuwsblad van het Noorden 12-09-1964


Situatie Mirtekerk Groningen Foto A. Valstar Klik op de afbeelding voor een vergroting

1998: Het instrument wordt aangekocht door de gereformeerde vrijgemaakte kerk en geplaatst in de kerk van de wijk Marsdijk. De kleurstelling van de kast werd gewijzigd naar wit.

Dispositie

Hoofdwerk   Bovenwerk   Pedaal  
Prestant 8' Holpijp 8' Bourdon 16'
Roerfluit 8' Roerfluit 4' Bourdon 8'
Octaaf 4' Octaaf 2' Front Cornet 4'
Speelfluit 4' Larigot 1 1/3' Prestant  8' Gereserveerd
Woudfluit 2' Sesquialter II  Octaaf  4' Gereserveerd
Mixtuur III-V Kromhoorn 8'  Octaaf  2' Gereserveerd
Dulciaan 16' Tremulant   Bazuin  16' Gereserveerd
Trompet 8'        

assen08a.jpg (22047 bytes)

Noten:

  1. Het Groninger orgelbezit van Adorp tot Zijldijk deel IV Stad Groningen/Gorecht Blz. 76/77.